[justify]X X X [/justify] [right]Gwendolyn Honeycott[/right] </div> </div></div></div></center>
Mina Hawthorne
Rok Nauki : II studencki
Wiek : 19
Czystość Krwi : 90%
Wzrost : 172cm
C. szczególne : rozsiane po ciele tatuaże, kolczyk w nosie, na środkowym palcu prawej ręki zawsze nosi pierścień Atlantów, który przykrywa krwawy znak, praktycznie zawsze towarzyszy jej blady pyton królewski imieniem Faust
wiele magicznych roślin można zastosować w gotowaniu. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku eliksirów. Jednym z bardziej powszechnych składników są jagody jemioły, która przez wielu jest postrzegana jako mugolska roślina choć drzemią w niej prawdziwe magiczne właściwości.
Jagody jemioły ze względu na swoją konsystencję nadają się idealnie do tworzenia gęstych sosów o wyjątkowym słodko-kwaśnym smaku, który zależy przede wszystkim od stopnia dojrzałości owocu. Starte jagody jemioły używane są chociażby przy przygotowywaniu grawera Kirillija, który stanowi idealną zakąskę do napojów alkoholowych.
Kolejnym składnikiem, który może być zastosowany w kuchni jest liść mandragory. Nadaje się on już do surowego spożywania i posiada niezwykle charakterystyczny smak, ale jeszcze więcej swoich właściwości uwalnia wraz z sokami powstałymi w czasie kiszenia. Zwyczajowo dodaje się suszone liście chociaż niektórzy dla wzmocnienia efektu dodają świeżych, aby puściły soki, które wymieszane ze śluzem gumochłona idealnie wspomagają proces fermentacji i kiszenia śledzi. Te również stanowią idealną zakąskę do alkoholu.
W poważaniem,
Wilhelmina Hawthorne
Lockie I. Swansea
Rok Nauki : II studencki
Wiek : 22
Czystość Krwi : 75%
Wzrost : 192
C. szczególne : zawsze długi rękaw i jakiś elegancki golfik
Moim nowym kulinarnym odkryciem jeśli chodzi o roślinne dodatki do gotowania są ziarna dymnicy, które dodawane do deserów lub pieczonych mięs podkreślają smak potrawy swoją słodyczą. Prażenie ich podkręca ich słodki smak.
Drugą rośliną, jaka przychodzi mi do głowy jest cebula tykwobulwy, jej duża łodyga nadaje się do faszerowania, na przykład warzywami lub dobrze doprawioną dziczyzną.
Trzecim przykładem jest coś, czego sam nigdy nie wypróbowywałem, ale czytałem o prażonych strąkach wnykopieńków, jako przysmaku w niektórych stronach świata. Z pewnością chętnie bym spróbował takiego rarytasu, ale trudno zgadnąć, gdzie je dostać.
Lockie Swansea
Marcella Hudson
Rok Nauki : VII
Wiek : 17
Czystość Krwi : 50%
Wzrost : 1.67 m
C. szczególne : piegi na całej twarzy, gęste brwi, rumiane policzki i pomalowane usta
Asfodelus (z rodziny liliowatych) - rośnie na glebach żyznych, świetnie odnajduje się na terenach skalnych. Jest odporny na mróz. Łodygi ma nierozgałęzione, sztywne w barwie zielonej, ale może mieć też czerwone zabarwienia. Liście dolne asfodelusa są szerokie i lancetowate, z kolei liście górne są skrętoległe i znacznie mniejsze. Kwiaty przybierają barwy: białą, różową, żółtą i pomarańczową. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Asfodelus stosowany jest jako kilka kropli wywaru do zupy pokusa syreny.
Rauhitia (z rodziny jaskrowatych) - łodygi ma cienkie, górę rozgałęzioną, na dole pokryte są czerwonymi pierścieniami. Liście są podłużne, ostro zakończone, pokrywają większość łodygi. Kwiaty drobne ciemnobłękitne. Nasiona są rozgrzewające. Kwitnie od grudnia do lutego. Stosuje się nasiona tej rośliny w rozgrzewającej zupie z ryby husk, rauhitia są bardzo ważne w tym daniu, ponieważ to one nadają właściwości rozgrzewającej tej zupie islandzkiej.
Dyptam (z rodziny rutowatych) - ma ciemnozielone liście, które są brzegami ząbkowane. Kwiaty mają barwę białoróżową lub różową. Roślina wydziela dużo olejków eterycznych, dlatego otacza ją silna, balsamiczna woń. Kwitnie od maja do lipca. Esencje z dyptamu stosuje się do zupy kościanej bardzo dobra na niestrawności.
wychowanka domu Roweny Ravenclaw, uczennica VII roku Marcella Hudson
Elaine Morieu
Rok Nauki : VII
Wiek : 16
Czystość Krwi : 0%
Wzrost : 165 cm
C. szczególne : fioletowe paznokcie, charakterystyczny zapach perfumy(mieszanka cytryny, mandarynki, konwalii, jaśminu i drzewa sandałowego)
Magiczne rośliny, podobnie jak i te mugolskie, mają bardzo ważne miejsce w sztuce gotowania. Najczęściej spotykane są w postaci przypraw, bez których potrawa mogłaby być albo mniej apetyczna, albo w ogóle niejadalna. Przechodząc do tematu pracy, chciałabym opisać zastosowanie avalońskiej jabłoni, jemioły i wnykopieńki.
Owoce avalońskiej jabłoni, czyli jabłka, znajdziemy w formie przetworzonej oraz zapiekanej. W pierwszym przypadku, używa się ich do stworzenia cydru, navalonki. Jest on rarytasem, którego smaku podobno nie da się zapomnieć. W wersji zapiekanej, a dokładnie jako zapiekane avalońskie jabłka, podawane są dodatkowo miętowym sosem, dla wzbogacenia smaku.
Jagody jemioły, chociaż w formie surowej nie są zbytnio jadalne, to można je zetrzeć do postaci bardziej gęstej i płynnej. Startych jagód używa się do stworzenia graweru Kirilija, czyli naciętej surowej ryby z dodatkami w środku i polanej sokiem z salionixu.
Wnykopieńki według spisu roślin nie mają zastosowania w kulinarii, jednak w spisie kulinarnym już tak. Ich podsmażone pędy są jednym ze składników farszu do smoczych naleśników. Przyznam, że z tą informacją nie spojrzę na naleśniki w ten sam sposób.
Z wyrazami szacunku, Elaine Morieu
Wilkie Marrok
Rok Nauki : I studencki
Wiek : 20
Czystość Krwi : 90%
Wzrost : 182.5
C. szczególne : Blizny po pełniach, tatuaże, często brak butów, zapach mięty, lekko warczący sposób mówienia, śmiech podobny do szczeknięć
Ze względu na wychowanie w ściśle magicznej społeczności Rezerwatu Wilkołaków widzę, że dużą trudność sprawia mi odseparowanie roślin magicznych od tych uznawanych za mugolskie. Z tego, co zostało mi wyjaśnione, wiele magicznych ziół wciąż wykorzystywanych jest przez mugoli w celach leczniczych, jednak w codziennym życiu ich wiara w magiczne właściwości ziół została mocno osłabiona, np. niewielu z nich jest świadomym jaką magię wzmocnienia miłosnych uczuć niesie ze sobą dorzucony do zupy lubczyk czy dodane do herbaty goździki; bądź jaką moc ochronną może roztoczyć wokół naszych bliskich pita codziennie mięta lub choćby oprószenie koperkiem podanego już na stół dania.
Korzystając z dostępnej w szkolnej kuchni książki kucharskiej zauważyłem, że wiele przepisów z różnych stron świata wykorzystuje w ten czy inny sposób pędy wnykopieńków (np. farsz do smoczych naleśników, tureckie podsmażane bakłażany, zupa "pokusa syreny"), których natomiast nie mogę doszukać się w żadnym z mugolskich przepisów, więc to właśnie je chciałbym podać jako przykład w pełni magicznej rośliny z wykorzystywaniem w gastronomii. Wnykopieńki są cennym dodatkiem kulinarnym, który może wzbogacić potrawy o intensywny smak i aromat. Ich ostrość i charakterystyczny smak sprawiają, że są idealnym składnikiem do dań, które mają być pikantne i wyraziste w smaku, jednak ze względu na ich mocną nutę smakową, zaleca się zachowanie umiaru w ich stosowaniu, aby nie przytłoczyć innych składników.
Rośliną, co do której uznania za "magiczną" jestem pewien, jest mandragora, która jednocześnie do gotowania wykorzystywana jest jedynie przez czarodziei - przez mugoli bowiem uznawana jest za silnie toksyczną. Odpowiednio przygotowana może jednak w postaci liści i w towarzystwie śluzu gumochłona nadać kiszonym śledziom magicznego charakteru bądź wystarczająco długo gotowana może stać się jednym ze składników uwielbianej przeze mnie Jambalayi.
Wilkie Marrok Slytherin, I rok studencki
Wilkie Marrok
Rok Nauki : I studencki
Wiek : 20
Czystość Krwi : 90%
Wzrost : 182.5
C. szczególne : Blizny po pełniach, tatuaże, często brak butów, zapach mięty, lekko warczący sposób mówienia, śmiech podobny do szczeknięć
Robi Pani jakieś zapisy na konsultacje? Zupełnie nie radzę sobie z brytyjskimi składnikami w kuchni, a przecież szkolne skrzaty nie będą karmić mnie do końca życia. Potrzebuję solidnej dawki podstawowych informacji i praktyki, by nie skończyło się to tak, że moim jedynym źródłem posiłku będzie polowanie w pełnię. To nie groźba, tylko prośba. Jestem śmiertelnie poważny i gotowy do nauki od zaraz.
Wilkie Marrok
Blaithin 'Fire' A. Dear
Wiek : 24
Czystość Krwi : 100%
Wzrost : 160cm
C. szczególne : chuda, opaska na twarzy, blizny, tatuaż
Upiekłabyś trochę ciastek? Dzięki mnie masz szansę wykazać się swoimi wybitnymi zdolnościami cukierniczymi. Chcę przynieść coś dobrego na spotkanie. Jako że to wspólne oglądanie nocnego nieba to najlepiej tematycznie kształt gwiazdek i księżyców. Nic z cytrusami.