Przesyłam pracę domową. Eliksir tęczowy - jego nazwa wynika z dwóch rzeczy. Przede wszystkim z wyglądu - rzeczywiście przyjmuje on barwę tęczy w płynie i takie też wydziela opary. Drugą kwestią jest jego działanie - eliksir ten powoduje halucynacje zwykle utrzymane w tematyce cukierkowej, różowej, tęczowej (tj. jednorożce, kwiaty itp.). Przygotowuje się go z trzeb podstawowych składników jakimi jest: glicynia błyskawiczna, zarodniki paproci, kłaposkrzeczki. Ze względu na bardzo łatwy dostęp do składników oraz niewymagający sposób przygotowania ocenia się go zwykle jako dość łatwy w uwarzeniu. Eliksir ten jest zakazany w szkole co uważam za słuszne ze względu właśnie na działanie halucynogenne - można to porównać do reakcji organizmu na różnego rodzaju używki w związku z czym stosowanie go przez osoby młodociane jest nieetyczne.
Vittoria Sorrento
Penny Szilágyi
Rok Nauki : VII
Czystość Krwi : 100%
Wzrost : 175 cm
C. szczególne : piegi | zapach wrzosów | zaplątane we włosy liście i gałązki | silny węgierski akcent
Eliksir tęczowy - eliksir, który barwami mieni się w kolorach tęczy wszystkich. Pachnie słodko, jak przyjemne ciasteczka czy wata cukrowa. Powoduje również ciekawe i miłe efekty, ponieważ są to różne wizje, trochę jak kiedy się śni. Wizje mogą dotyczyć jednorożców, polan lizaków i innych wesołych rzeczy. Niestety, można się od tego uzależnić. Eliksir jest zakazany w szkole właśnie z tego powodu, a przynajmniej tak myślę. Jest on niebezpieczny, ale może być bezpieczny jednocześnie, jak ktoś stosuje z rozwagą. Przypomina trochę narkotyczne substancje, ale mniej szkód wywołuje w organizmie.
Poniżej przesyłam moją pracę domową: Eliksir tęczowy jest zdecydowanie jednym z najbardziej niezwykłych eliksirów. Jego zażycie powoduje, że osoba pod jego wpływem przez najbliższe 15-30 minut widzi przyjemne wizje na jawie, które nie występują w rzeczywistości. Eliksir jak sama nazwa wskazuje jest barwy tęczowej i posiada opary tego samego koloru. Jest słodkiego smaku, można powiedzieć, że przypomina on watę cukrową. Eliksir jest zakazany w szkole co moim zdaniem jest niesłuszne. Jego działanie pozwala na zapomnienie o problemach co może pomóc uczniom, którzy w innym wypadku mogliby wpaść w depresję. Owszem jego działanie może być niebezpieczne dla samego używającego, gdyż widzi on rzeczy, które nie występują w rzeczywistości jednak stosowanie go pod ścisłym nadzorem zapobiegłoby temu ryzyku.