C. szczególne : wyjątkowo niski i zachrypnięty głos | tatuaż z runą algiz na wnętrzu lewego nadgarstka | blizny: na palcach i wierzchu lewej dłoni oraz jedna biegnąca w poprzek jej wnętrza, na łydce po ugryzieniu inferiusa, w okolicach zregenerowanego lewego ucha
W związku z Naszą tegoroczną niską aktywnością i dochodzącymi z różnych stron zmartwionymi komentarzami, doszedłem do wniosku, że być może przyda się jakaś drobna motywacja - trochę bardziej wymierna i przydatna niż naiwne pomysły profesora Voralberga na temat wycieczek. Z tego powodu dla każdego z Was mam kilka celów:
1) Napisz 2 prace domowe = drobny upominek 2) Napisz 5 prac domowych = 50 g* 3) Pójdź na 5 lekcji pod rząd = 100 g** 4) Zdobądź na 3 lekcjach pod rząd punkty za dodatkową aktywność = od 25g w zależności od ilości zdobytych punktów 5) Zapisz się do 3 kółek naukowych i wypełnij ich zadania = nagroda niespodzianka
Ponadto osoba, która od teraz do końca lutego uzbiera najwięcej punktów dostanie dodatkową nagrodę o wysokiej wartości.
*pierwszy cel nie wchodzi w skład drugiego. **podczas lekcji nie można stracić punktów - takie zajęcia nie będą się zaliczać i cel będzie trzeba zacząć od początku
Zdaję sobie sprawę, że niczego nikomu nie musimy udowadniać - Puchar Domów był w naszych rękach więcej razy niż kogokolwiek innego. Fakt, że nie potrzebujemy wygrywać, nie znaczy, że mamy wlec się na samym końcu rankingu i pozwalać, by Slytherin pławił się w chwale już teraz. Liczę, że zepniecie pośladki i pokażecie na co nas naprawdę stać. Nawet przegrywać trzeba z godnością. Pamiętajcie również, że nie życzę sobie żadnych przejawów niezdrowej rywalizacji! Przypominam także, że jeśli potrzebujecie pomocy - szczególnie naukowej, ale nie tylko - zgłaszajcie się do naszych prefektów: Elaine i Sybille Swansea oraz Riley'a Fairwyna. I, bardzo ostatecznie, również do mnie.
Pewnie chodzi Ci o te wypracowanie na temat wilkołaków? Spoko, w sumie ja to już zrobiłam, więc mogę Ci nieco opowiedzieć na ten temat oraz podsunąć pod nos pewne lektury. Może spotkamy się jutro w bibliotece, o godzinie osiemnastej? Będę czekać.
szutki se ze mnie stroisz?! Jestem Irlandko, do ciężkiej choroby!!! Tylko te zaplute angielskie bajstruki wie które, a reszta to wsio te same, a? I co zakłada, że ja talenta ni mam i nieartystyczna? Bo co? Bo nie angielka i nie gada jakby kartofli do gęby napchała? I że pewnikiem od razu wieśniak i owce wypasa? Wezme ja na wiare, że ty brynzla jesteś i z niewiedzy, nie po złośliwości tak napisała. Ma swoje galeony, coby potem nie gadała, że ja honoru ni mam. Cosik se z tego jeszcze może sklece. A co do wróżby, to uważa na sowy. Ni wiem co dokładnie, bo widzi mi sie niewyraźno - może udziobie, może nasra - nic dobrego, to pewnikiem.
Znam twórczość Pollocka i nie uważam, by ktokolwiek kto czuje choćby odrobinę sztukę uznał jego prace za bezwartościowe i dziecięce. Rozumiem jednak też, że możesz borykać się z takim odbiorem sztuki współczesnej w swoim otoczeniu - zakrawa ona często o sam fakt wywierania jakiejś emocji, jakiejś burzliwej dyskusji co ma wartość znacznie większą niż sama praca włożona w powstanie obrazu czy godziny spędzone nad dopracowywaniem detali. Ludzie bagatelizują wiele form sztuki, osobiście uważam umiejętności miotlarskie za ogromny talent, którego mogłabym Ci jedynie pozazdrościć z tego prostego względu, że mam lęk wysokości i podczas swoich pierwszych zajęć z miotlarstwa prawie narobiłam w gacie. Sztuką jest to, co wywołuje emocje, a ja zawsze aż drżę kiedy widzę jak śmigacie w powietrzu podczas meczów. Tak długo jak sztuka ma w Twoim sercu znaczenie, pozwol sobie znaleźć chwile na eksplorowanie tego co daje Ci radość.
Mona Liška
P.S. tylko przypominam, że na profesora jeszcze nie zasłużyłam w świetle angielskiego prawa magicznego, więc nie ma potrzeby mnie tak tytułować ; p
C. szczególne : wysoki i szczupłej postury | blizny wokół ust i na twarzy | nienaturalnie białe oczy i mogące wywołać niepokój spojrzenie | chodzi w garniturowych spodniach i ciemnych koszulach zamiast szat
proszę, wystarczy mi, że jesteś ślepy. Nie potrzebuję być jeszcze głuchy. Chyba cała wieża słyszała tego wyjca... Doceniam troskę, która popchnęła Cię do wysłania mi wyjca. To bardzo miłe z Twojej strony. Ale nie musisz się martwić, można mi wysyłać zwykłe listy! Dziękuję! Nie nazwałbym tego "zajebistym"... Ale najważniejsze, że się udało! Znicz po prostu wleciał w moje ramiona, hahaha. Wybierasz się na imprezę?
C. szczególne : wysoki i szczupłej postury | blizny wokół ust i na twarzy | nienaturalnie białe oczy i mogące wywołać niepokój spojrzenie | chodzi w garniturowych spodniach i ciemnych koszulach zamiast szat
....W związku z poinformowaniem mnie przez profesora Cromwella o incydencie na miotłach zarządzam dwutygodniowy szlaban. Proszę zgłosić się do mojego gabinetu w środę po zajęciach w celu omówienia jego szczegółów. Nie interesuje mnie, że trwa wtedy trening Krukonów.
....Jeśli sytuacja się powtórzy wyciągnę gorsze konsekwencje, dlatego mam nadzieję, że jednak nie wpadniecie z pannami Grigoryevną i Davies ponownie na tak absurdalne pomysły.
Przeslana przez pania praca domowa jest bardzo dobra. Ciesze sie, ze uwzglednila pani w niej wszystkie najwazniejsze szczegoly odnosnie omawianych na zajeciach zaklec. Moja ocena to W.
C. szczególne : Oparzenia: prawa noga, część nogi lewej, część torsu, wnętrze prawej ręki. Blizny po porażeniu prądem: wewnętrzna część lewej dłoni i przedramienia.
kobiecy urok jak nic potrafi rozbudzić duszę romantyka... A tego u Ciebie pod dostatkiem. Raz jeszcze - wszystkiego najlepszego, by żarty się trzymały i samoocena (słusznie!) rosła.
Cześć, tu Clem! Zastanawiam się, czy nie miałabyś ochoty usiąść ze mną kiedyś w jakimś zacisznym miejscu i opowiedzieć na kilka pytań? To w ramach mojego prywatnego projektu dziennikarskiego, chciałabym przeprowadzić kilka wywiadów z interesującymi osobowościami w zamku. Byłabyś pierwsza! Nie wiem, czy Cię to zachęci Daj znać, co uważasz! Czekam (nie)cierpliwie na odpowiedź!
zgodnie z obietnicą, za obywatelską postawę wobec domu Kruka przesyłam małe upominki. Doszły mnie słuchy, że świetnie radzisz sobie w grach miotlarskich - jako że już jako tako poczuwam się do sponsorowania drużyny, mam nadzieję, że podarek za największą ilość zdobytych punktów Ci się spodoba.
Ezra
Do listu dołączono: sportowe ochraniacze, kask oraz gogle quidditchowe, sakiewka z 50g, zabawkowy dementor
C. szczególne : znamię na karku, na które nie działa metamorfomagia; okulary do czytania, na szyi drewniana zawieszka w kształcie aparatu fotograficznego. Na prawym przedramieniu wielka i paskudna blizna, ukrywana metamorfomagią i ubraniami
Spóźnione wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Chciałem przesłać Ci w prezencie koszulkę quidditchową, ale doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie, jeśli wybierzesz ją sama, więc przesyłam kilka galeonów i korzenne ciastka, które upiekliśmy z Elaine.
Buziaki
Elijah
Do listu dołączono 50g i kilka ciasteczek w kształcie złotych zniczy
....W związku z wydarzeniami na ostatniej lekcji zaklęć, po dłuższym namyśle postanowiłem anulować wszystkim zaangażowanym w bójkę szlaban. Wciąż jednak wysłałem korespondencję do opiekunów domu. Z racji, że to ja jestem Pani opiekunem domu, chcę panią ostrzec po raz ostatni, że kolejne wybryki będą miały dużo gorsze konsekwencje niż odjęcie punktów czy też szlaban. Rozważę też Pani uczestnictwo w meczach Quidditcha do końca roku.
pragnę poinformować was, iż od tej chwili możecie zwracać się do mnie o wszelką pomoc, z uwagi na fakt, iż otrzymałam nominację na stanowisko Prefekta. Obiecuję wam, że zawsze będę do waszej dyspozycji i postaram się zrobić wszystko, by okazać się nie tylko godną tej funkcji, ale również godną zaufania, jakim mnie obdarzono. Wierzę, że was nie zawiodę. Pragnę również podkreślić, iż mam nadzieję, że wspólnie będziemy działać dla dobra naszego domu i sprawimy, że Ravenclaw będzie miejscem przyjaznym wszystkim czarodziejom. Zachęcam was do podejmowania wspólnych inicjatyw, dzielenia się swoją wiedzą i poszerzania horyzontów, gdyż jedynie w taki sposób możemy wciąż i wciąż iść naprzód.
Jubiler Tremlett zaopatruje się u jednego z największych dostawców kamieni szlachetnych w całej Europie. Nasze wyroby mają certyfikat Ministerstwa Magii i sprawdzenie przesłanego przez Panią kruszcu z pewnością będzie wymagało od nas dodatkowych kosztów. W związku z powyższym możemy zaproponować kwotę…
Rzuć dwiema kostkami - literami. Ich wspólny wynik będzie stanowił kwotę pieniężną jaką otrzymasz od jubilera za szmaragd. Tzn. jeśli wylosujesz G oraz A, otrzymasz 71G. Jeśli trafisz na J i E, dostaniesz 5G. Odpisz na list i upomnij się o galeony w zmianach stanu konta linkując rzut.
....Dziękuję za miłe słowa, powiedzmy, że czuję się lepiej. Mam nadzieję, że Pani również jest już - może nie tyle co w pełni sił - co chociaż w większej ich części. Skoro może Pani wrzucać zdjęcia na Wizzbooka i chwalić się tym, że jednak pani przeżyła, to zdaje się, że nie jest już tak źle. ....Nie mogę jednak pozostawić tego co się stało samemu sobie. Nie chodzi tu o względy sympatii czy innych przesłanek, a zwyczajnej przyzwoitości i sprawiedliwości. Nie będę prawił tu już więcej żadnych kazań na temat tego jak bardzie nie powinna pani zbliżać się do Lasu, ponieważ wiem, że nie zda się to absolutnie na nic i wiem, że z pełną premedytacją złamała pani zakaz. Nie będę też mówił jak bardzo potępiam taką bezmyślność, bo pamiętam jak abraksan źrebakiem był, natomiast nie może się to rozejść bez echa. Nie wspominając o sobie, bo to nie jest teraz ważne, mogli ucierpieć na tym inni, nie mówiąc już o tym, że musiało zostać skrzywdzone rzadkie stworzenie magiczne. ....Nadaję więc pani bezwarunkowy szlaban na opuszczanie zamkowych murów za wyjątkiem wychodzenia na lekcje o których wiem. Wszelkie dodatkowe wyjścia, treningi, kółka zainteresowań i inne mają być konsultowane ze mną i realizowane za moją zgodą. Opiekunowie domów, prowadzący zajęcia i kółka, a także kapitan drużyny mają potwierdzać mi, że takie spotkania faktycznie się odbywają. Zdejmuję pani zgodę na wstęp do Działu Ksiąg Zakazanych i uczulę wszystkich innych nauczycieli o tym, aby jej nie wydawali. Jeżeli to nie pomoże, ograniczę również pani udział w szkolnych rozgrywkach Quidditcha (i nie mówię tu wyłącznie o tym roku). Rozumiem pani brawurę, chęć rozwijania się i wrodzoną ciekawość, naprawdę, ale nie mogę pozwolić aby narażała pani swoje zdrowie i życie dla... nic nie jest tego warte. ....Jest mi niezmiernie przykro i nieprzyjemnie, że muszę uciekać się do takich środków, ale skoro nie działa nic innego, to może to w jakiś sposób pomoże. Do czasu mojego powrotu do szkoły tych obostrzeń będzie pilnować pani Whitehorn i proszę nie liczyć na żadne ustępstwa z jej strony.
C. szczególne : Niedorzecznie piękna | Styl vintage i aura wesołości | Wspiera się na artefakcie: Jarzębinowej Feruli | Gdy Hux jest obok - mimowolnie roztacza wokół urok
Złotko, ależ oczywiście, idź i baw się dobrze! Mam jedynie nadzieję, że nie będziesz pleść wianków w Zakazanym Lesie :) Podkreślę tylko skarbie, że Profesor Voralberg liczy na mnie w kwestii Twojego... nadzoru. Więc bardzo Cię proszę, zaskoczmy go i nie zróbmy niczego, z czego obie musiałybyśmy się tłumaczyć. Dość się już należałaś w Skrzydle Szpitalnym. Uważaj na siebie i pamiętaj o zachowaniu naszych hogwarckich godzin na wychodne.
Dziękuję za prezent, na pewno go wykorzystam! Udział w twoim treningu to była sama przyjemność. Mam nadzieję, że będziesz chciała wziąć udział również w moim, który organizuję w weekend! Zapraszam serdeczenie! Mam nadzieję, że tym razem obejdzie się bez złamań ;)