Jeśli w czasie tworzenia postaci czy grania na forum pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości - o wszystko możesz spytać tutaj. Pisząc w tym temacie, zamiast poprzez prywatną wiadomość do moderatorów, otrzymasz odpowiedź szybciej, ponieważ więcej osób zobaczy twoje pytanie i będzie mogło zareagować.
Myślę, że możesz tą sprawę potraktować dwojako. Kostka mówi o ataku, więc one do niego rzeczywiście powinny przejść. I teraz biorąc pod uwagę fakt, że masz wysoki poziom krwi wili, możesz potraktować nieco inaczej ten opis. Po pierwsze możesz założyć, że harpie wyczują w tobie "swojego" i nie wyrządzą Ci nic złego, wycofają się z chęci mordu. Zależnie od tego, jak mocno chcesz oberwać, możesz tu polegać na swoim pochodzeniu - mocno złagodzić atak, albo napisać, że do niego w mniejszym stopniu doszło. 50% krwi wili jednak stanowi solidne zabezpieczenie przed harpiami ;)
To i ja mam pytanie, znalazłam w kuferku swojej postaci miotłę - Nimbusa 2013 i chciałam ocenić jej wartość w galeonach oraz ile daje dodatkowych punktów, jednak nie ma jej w spisie ani w sklepie. Cóż mam zrobić z tym fantem? W sumie to rozchodzi się o to, że chciałabym po prostu wiedzieć ile jest warta.
@Demetria O. N. Travers jako, że taka miotła nie istnieje już w naszych spisach możesz (za darmo!) wymienić ją na model o najbardziej zbliżonych parametrach - w tym przypadku będzie to Błyskawica.
Tworzę postać w wieku 60 lat, która zamierza od tego roku pójść na studia, których do tej pory nie podjęła. W związku z tym mam 2 pytania. 1. Czy takie coś jest dozwolone? 2. Jeśli chcę mieć na start 70 punktów w kuferku to czy lepiej żebym stworzyła KP dorosłego który się ubiega o miejsce na studiach i została studentem fabularnie czy nie będzie z tym problemu i mimo stworzenia KP studenta będę mieć punkty za wiek a nie 25 za bycie studentem?
1. Tak, otrzymałaś zgodę od administacji. 2. Żeby mieć na start 70 punktów musisz stworzyć KP dorosłego i zostać studentem fabularnie. Jest to konieczne, również ze względu na to, że studenci nie mogą się zadłużać, a Rachel zgodnie z ustaleniami powinna mieszkać w swoim domu, a nie dormitorium.
Planujemy dodanie tej posady do spisu, jeśli pojawiają się chętne osoby jednak pragniemy uniknąć nazwy weterynarz, która jest dość mugolska - podobnie jak czarodzieje nie mają lekarzy, tylko uzdrowicieli. Jeśli interesujesz się tym zawodem, uwzględnij go jako uzdrowiciel zwierzęcy.
Mam pytania dotyczące pracy. Rachel prowadzi domowy biznes kucharski, miałam to w KP jak coś, zgłosiłam się też w odpowiednim temacie do zawodu wolnego. I mam w związku z tym kilka wątpliwości:
Po pierwsze: Jest taki punkt w temacie z rozliczeniami:
200% kwoty podanej w spisie - w przypadku, gdy jesteś właścicielem inwestycji i w swoim miejscu pracy przeprowadzisz warsztaty dla studentów i dorosłych.
#1 Czy mogę założyć, że jestem właścicielem inwestycji? Bo nie mam pewności czy poprzez inwestycję rozumie się własny biznes czy lokal typowo pod pracę. Rachel pracuje w swoim mieszkanku. I w związku z tym chciałabym się dowiedzieć czy na bycie inwestorem muszę coś dopłacać? #2 Czy mogę prowadzić u siebie takie warsztaty z magicznego gotowania?
Dalej: Chciałabym faktycznie prowadzić taki biznesik, poza tym jakby standardowym zgarnianiem pensji zgodnie z opisem w temacie rozliczeń. Mianowicie chciałabym robić takie rzeczy jak: - danie reklamy w Proroku Codziennym - prowadzić wizzbooka z bieżącą ofertą - oferować innym postaciom swoje dania etc
I w związku z powyższym kolejne pytania: #3 Czy mogę umieścić reklamę w Proroku i czy są gdzieś opisane zasady co do tego? Czy wiąże się to z opłatą etc? #4 Czy mogę stworzyć swoje menu, swoje dania i tego typu rzeczy? Chodzi mi o wszelkiego rodzaju dania, od zwyczajnych, niemal mugolskich, przez takie z efektami magicznymi typu owsianka zaspokajająca głód na cały dzień, zupka odprężająca przed rozmową o pracę albo muffinka zwiększająca koncentrację. Chodzi mi o to, żeby to były rzeczy na które naprawdę byłoby fajnie fabularnie wydać hajsik, żeby było tym jakieś zainteresowanie. #5 I czy żeby sprzedawać takie rzeczy innym postaciom muszę fabularnie kupować rzeczy typu mąka, malinki, kakao, czy tutaj galeony musiałabym przeznaczyć wyłącznie na eliksiry, które bym dodawała do dań?
#1 Na chwilę obecną Rachel nie jest takim inwestorem; chodzi po prostu o to, że pracuje w wolnym zawodzie. Gdybyś chciała rzeczywiście rozpocząć taki biznes (#2) i prowadzić w nim zajęcia dla studentów czy dorosłych (gdzie też przydałaby się możliwość pracy dla nich...), nie byłby to już wolny zawód. W takiej sytuacji musiałabyś zrobić z tego normalną pracę - przy czym ciężko mi uwierzyć, że wszystko robiłaby samiutka i we własnym domu (wtedy doszedłby koszt kupna lokalu, ALE byłabyś tym inwestorem!). Rachel chyba planuje studiować? Weź też pod uwagę, że studenci - zgodnie z regulaminem - nie mogą posiadać własnych inwestycji. Niezależnie od wieku, po prostu jest założenie, że ze studiami ciężko byłoby to pogodzić :D #3 Co do Proroka Codziennego, kwestia wstawienia takiej ulotki opisana jest tutaj. #4 Dalej w wolnym zawodzie, czy już normalnym? W gruncie rzeczy nie byłoby to żadnym problemem w obu tych przypadkach; w wolnym zawodzie taki spis byłby głównie dla ciebie, z kolei w normalnym menu byłoby wymagane w opisie lokalu. Pamiętaj tylko, że na chwilę obecną w restauracjach/kawiarniach/cukierniach na forum płaci się jedynie fabularnie. #5 Oczywiście, nie ma potrzeby w wydawaniu galeonów na takie składniki, o jakich wspominasz. Inaczej sprawa wygląda z eliksirami - jako właścicielka biznesu lub po prostu kucharka z wolnego zawodu, nie musisz płacić. Problem pojawia się w momencie, w którym poza tym wpisanym w spis zawodów biznesem, zaczynasz fabularnie rozgrywać częstowanie graczy takimi daniami (za opłaty czy też nie). Wtedy potrzebne jest już uzasadnienie posiadania użytych eliksirów, co jest równoznaczne z kupieniem ich. Jeśli coś jest niejasne, chętnie wyjaśnię :D Zapraszam też na GG, w razie drobniejszych pytań, które mogłabym tam szybko wytłumaczyć
Mam problem. Nie mogę uzupełnić profilu Cassie, bo wyswietla mi się taki komunikat: https://i.imgur.com/4VCCDzu.jpg No więc się kontaktuję z administracją. Co zrobić z tym fantem?
Problem spowodowany był przez datę urodzenia, którą forum odrzuca. Na początku przy rejestracji zaznacza się, że ma się ukończone 13 lat, wobec czego wpisywanie w profil daty urodzenia poniżej 13 roku życia może wywoływać podobny komunikat. Na ten moment po prostu nie wpisuj daty, klasa na razie wystarczy do określenia wieku postaci :)
Wracam Cassie po dłuższej nieobecności, przez którą moja postać wylądowała w Hogwarcie bez zakupów szkolnych. W związku z tym mam następujące pytania: #1 Czy mogę opłacić różdżkę od razu, żeby móc jej używać w szkole, a dopiero potem rozegrać wątek w retro z zakupami? Jak się do tego zabrać? Chciałabym pisać sobie jakieś wątki albo jednopostówki z nauką, póki nie mam różdżki nie mogę tego robić, nawet jeśli fabularnie od paru miesięcy ją posiadam? Tak tylko dodam - możliwe, że będę kupować różdżkę Fairwynów, dlatego na pewno będę musiała płacić. #2 Czy muszę kupować rzeczy typu podręczniki? Czy fabularnie wszystko co jest potrzebne do nauki (podręczniki, kociołek i inne eliksirowe duperele, rzeczy na astronomię, szaty) posiadam? #3 Jeśli chciałabym zwierzaczka to mogę za nie nie płacić? Mimo że na samym początku nie miałam, to mi przysługiwała na początek sowa i kot/szczur/ropucha. Mogę je mieć po prostu od pewnego momentu w fabule? #4 Tak dla stuprocentowej pewności - jako pierwszoklasistka nie mogę się wybierać do Hogsmeade, nie? Nie ma jakiegoś świątecznego wyjścia dla wszystkich czy czegoś w tym rodzaju?
@Cassandra Hawkins #1 Każda postać otrzymuje różdżkę na start za darmo, dlatego nie ma konieczności opisywania jej w zakupach. Twoja postać nie może sobie finansowo pozwolić na różdżkę Fairwynów, która kosztuje 200 galeonów. #2 Nie musisz - zakładamy, że każda postać posiada podstawowe wyposażenie. Zakup kociołka czy innych akcesoriów nie jest konieczny, przy odpowiedniej ilości galeonów można jednak dokonać zakupu takich przedmiotów podnoszących statystyki postaci. #3 Dopuszczamy taką możliwość w przypadku sowy, jednak inne zwierzęta (jeśli nie zostały wpisane do kuferka czy karty na początku) muszą zostać zakupione fabularnie. #4 Jako pierwszoklasistka nie możesz wybierać się do Hogsmeade.
Mam pytanie dotyczące mojego podania o genetykę półwili. Otóż, zniknęło. Zapewne wiąże się to z moją dłuższą nieobecnością, ale czy jest sposób żeby je jakoś przywrócić? Potrzebuję kilku informacji w nim zawartych :D No i brakuje mnie obecnie w spisie genetyk, ale to już drugorzędna sprawa, na podaniu bardzo mi zależy.
#1 Tworzę postać, której koncept wymaga eliksiru, którego obecnie na forum nie ma. Czy muszę zgłosić propozycję tego eliksiru zanim zgłoszę KP, czy wystarczy, że opisze to w karcie i sam eliksir zgłoszę już na podstawie zaakceptowanej karty? Chodzi mi o uniknięcie sytuacji w której jedno zostanie przyklepane a drugie nie, albo takiej w której okaże się że jednak moja postać nie może takowego używać w takiej formie w jakiej został przyklepany. Może mogłabym ten eliksir opisać pod kartą, żeby było jedno miejsce na uwagi i poprawki, skoro jedno ma być zależne od drugiego? #2 Czy można ukończyć staż dotyczący zawodu z przeszłości postaci a nie zawodu którym zajmuje się ona obecnie? Chodzi mi konkretnie o staż nauczycielski. #3 Od ilu pokoleń przodkowie muszą być czarodziejami, żeby postać miała status krwi 100%?
#1 imo najpierw lepiej zaproponować do spisu, potem wykorzystywać go w kp, jak już zostanie zaakceptowany. Tak będzie bezpiecznie i bez żadnych nieścisłości. #2 tu już zależy od modów, ale moim zdaniem jest to wytłumaczalne, ale decyzja zależy od nich ^^ #3 nie odpowiem bo to jest pewnie bardzo umowne xD Poczekaj jeszcze na modów
Hej #1 Najlepiej będzie jeśli standardowo zgłosisz propozycję eliksiru w odpowiednim do tego temacie, przed oddaniem karty do sprawdzenia. #2 Żeby dostać pracę musisz ukończyć staż związany ze swoim obecnym zawodem. W przypadku, gdy Twoja postać wcześniej wykonywała inną pracę, to możesz po konsultacji z moderatorem (w tym wypadku @Mefistofeles E. A. Nox wykonać drugi staż. Dwa staże to liczba maksymalna. #3 Z założenia stu procentowa czystość krwi miała oznaczać osoby, które nigdy nie skrzyżowały się z mugolami, jednak w praktyce ze względu na umowność tych procentów dopuszczamy pojawienie się czarodzieja pochodzenia mugolskiego wśród bardzo dalekich przodków.
Czy ktoś się orientuje czemu zniknął mój post z propozycją celów postaci? Wisiał na dziewiątej stronie pod postem Leo od początku maja, jeszcze niedawno był i nagle zniknął. Ktoś coś wie?
@Xanthea Grey niestety nie mamy pojęcia co się stało - możliwe, że to jakiś błąd serwera, bo z tego co widzę w tym temacie zniknęły też jakieś inne posty. Jeśli pamiętasz jakie to były propozycje to napisz je w temacie z celami, a rozpatrzę to jak najszybciej.
C. szczególne : blizna z pazurów wzdłuż kręgosłupa do połowy pleców; na ramionach tatuaże run nordyckich wpisanych w islandzką, mistyczną symbolikę i zarys skalnych grani
@Gunnar Ragnarsson - pracujemy właśnie nad wprowadzeniem dwumiesięcznego rozliczenia kółek, dlatego kółka wrześniowe zostaną rozliczone wraz z październikowymi
C. szczególne : blizna z pazurów wzdłuż kręgosłupa do połowy pleców; na ramionach tatuaże run nordyckich wpisanych w islandzką, mistyczną symbolikę i zarys skalnych grani
Sorry, zę post pod postem, ale mogę prosić o zmianę nazwiska matki Gunnara w kp na: Eirra Freyrsdóttir oraz imienia i nazwiska ojca Gunnara na: Ragnar "Sven" Einarsson i siostry Gunnara na: Frea Ragnarsdóttir?